"De Gucht ziet zichzelf als een goddelijke schenker"

Europees Commissaris Karel De Gucht (Open Vld) ziet zichzelf als een goddelijke schenker. Dat verklaarde Lambert Mende, de woordvoerder van de Congolese regering.

kscherpenberg

In het Europees Parlement zaten de Europese Unie en de Democratische Republiek Congo woensdag samen over de ontwikkelingssamenwerking. De Gucht vroeg zich openlijk af wat het nut daarvan was, want het land zou geen geschikte politieke gesprekspartners hebben.

"Dat een land dat verkiezingen organiseert en (politieke) instellingen opricht, door de heer De Gucht, die zichzelf als een goddelijke schenker ziet, niet als een gesprekspartner aanzien wordt, is ongelooflijk", aldus Mende.

Puinhoop

De liberaal liet zich ook ontvallen dat Congo een enorme puinhoop is geworden. "Het is een land waar bijna alles opnieuw moet worden gedaan, te beginnen met de heroprichting van de staat. Want de afwezigheid daarvan vormt de kern van het probleem."

Mende: "Vaak vragen we ons af over welk land De Gucht praat. Over het Congo van tien of vijftien jaar geleden? Over Belgisch Congo? Of over het huidige Congo, een land met zijn eigen moeilijkheden dat probeert iets op te bouwen en dat respect en waardigheid verdient."

Meer over Karel De Gucht