Crisis in Dubai vertraagt opening van De Lieteberg

De financiële crisis in Dubai laat zich zelfs in Zutendaal voelen: het nieuwe insectenmuseum De Lieteberg kan voorlopig niet ingericht worden omdat twee Nederlandse bedrijven eerst geld willen van de (noodlijdende) Britse ontwerper voor ze komen leveren.

“De Britse firma Haley Sharp Design ontwierp de museale inrichting van het bezoekerscentrum De Lieteberg. Ze zijn al jaren actief in de hele wereld, ook in het Midden-Oosten”, vertelt schepen Veerle Remans. Door de financiële crisis in Dubai worden de Britse rekeningen niet meer vereffend, en dus kreeg Haley Sharp Design zelf problemen om de eigen leveranciers te betalen.

“Voor De Lieteberg werkten ze met twee Nederlandse onderaannemers. Eén firma is gespecialiseerd in decoratie en museumstukken, de andere verzorgt de soft- en hardware. Ze hebben nu alles klaarstaan om hier op te bouwen, maar ze willen eerst geld van Haley Sharp.”

Schuldbemiddeling

De gemeente Zutendaal heeft meteen een advocatenkantoor ingeschakeld, dat geassocieerd is met een kantoor in Groot-Brittannië. “Morgen (donderdag) staat er in Engeland alvast een vergadering gepland rond schuldbemiddeling”, vertelt schepen Remans. En wat gebeurt er als Haley Sharp Design failliet wordt verklaard? “Zo ver zijn we niet. Er zijn nog verschillende opties. Onze advocaten hebben een aantal alternatieven. De inrichting is ook op maat van De Lieteberg gemaakt, niet geschikt voor anderen.”

Het Britse bedrijf heeft enkel voorschotten van Zutendaal ontvangen, de factuur zelf is nog niet vereffend.

En wat betekent dit nu voor de opening van De Lieteberg? “Het was onze bedoeling om te openen voor het nieuwe zomerseizoen, dat komt voorlopig niet in het gedrang. We dachten voordien aan begin februari, maar dat zal vermoedelijk wel later worden. Maar voor de zomer zijn we zeker open.”

Martin REYSKENS

Caroline VANDENREYT


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio