Stad neemt bouwproject over van voetbalclub

Het stadsbestuur van Bilzen moet onverwacht 840.000 euro uittrekken voor de bouw van een sportcomplex aan de Appelboomgaardstraat. Het project zou aanvankelijk door voetbalclub SK Munsterbilzen gerealiseerd worden. Maar die zit in geldnood.

Nauwelijks een jaar geleden pakte voetbalclub SK Munsterbilzen uit met ambitieuze plannen voor de bouw van een nieuwe sportcomplex. Elf maanden later heeft de club haar project aan het Kapelhof noodgedwongen moeten stopzetten. De werken zijn intussen al gestart. Alles afblazen lijkt dan ook niet meer mogelijk.

“De club heeft ons laten weten dat ze onvermogend is en het project onmogelijk verder kan financieren. Het stadsbestuur heeft daarom zijn verantwoordelijkheid genomen en besloten om het project over te nemen”, aldus sportschepen Guy Swennen. “We hebben in de begrotingswijziging 840.000 euro uitgetrokken. Toerisme Vlaanderen zou daarvan 321.000 euro subsidiëren indien het complex tijdens de zomermaanden als bivakplaats of voor sportkampen ter beschikking wordt gesteld. Op dit ogenblik heeft Toerisme Vlaanderen ons deze subsidie officieus toegezegd, maar we hebben nog geen officiële bevestiging.”

VLD-raadslid Bruno Steegen verwijt het stadsbestuur niet voldoende toezicht te hebben gehouden op de club. “Ik heb hier al ruim een jaar geleden voor gewaarschuwd. De stad heeft de club maar laten doen en zijn niet nagegaan of de financiële druk wel in hun budget paste.”

Communistisch

Steegen vroeg het college werk te maken van een proactief sportbeleid. “We moeten meer naar samenwerkingsverbanden streven. Want het is voor vele voetbalclubs vijf voor twaalf. Op termijn zouden we dan nog een vijftal degelijk uitgeruste voetballocaties overhouden.” Jean Geraerts vindt dat de stad in dit dossier te lichtzinning heeft gehandeld. “Het stadsbestuur wist dat dit financieel niet haalbaar was en liet toch maar betijen!” Raadslid Walter Bollen (N-VA) hoopt dat hiermee geen precendent wordt gecreëerd.

Schepen Swennen en burgemeester Sauwens ontkennen de aanteigingen. “We worden geconfronteerd met een nieuw gegeven. Dat de club onvermogend was, konden we niet vermoeden. We hebben niet het recht om de boekhouding van de club in te kijken. En clubs dwingen tot samenwerking lijkt me wat verregaand. We leven niet in een communistische land, waar de overheid iedereen alles kan opdringen.” De erfpachtovereenkomst tussen de stad en de voetbalclub wordt ontbonden. Alleen Vlaams Belang onthield zich tijdens de stemming.

ErSm


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio