Bomen weggekapt rond Mariabeeld

De gemeente Zutendaal laat bomen kappen op de Hesselsberg om het Mariabeeld opnieuw in alle glorie te laten verschijnen. Dat past in het nieuwe landschapsplan dat Zutendaal opmaakt voor het herstel van het hele overgangsgebied tussen Kempen en Maasland.

“Het zogenaamde KeHa-gebied is waardevol voor z’n beekvalleien en bosgebieden zoals Hesselsberg, Stelebos en Bezoensberg”, zegt schepen Marina Seurs. “Door het ontbreken van een beheersplan zie je er een verruiging van de natuur. Vandaar dat we een studiebureau aangesteld hebben. We willen terug naar gras- en hooilanden en trage wegen. Het gaat om een uitgestrekt gebied dat doorloopt tot in Bilzen en Lanaken.”

Uithangbord

De gronden die vrijgemaakt worden, zijn grotendeels privé-eigendom. Met de eigenaars is een overeenkomst gesloten. “Het beeld was jarenlang een uithangbord voor de gemeente voor wie richting Bilzen reed. Op verzoek van inwoners en verenigingen maken we het weer zichtbaar vanaf de Bilzerweg”, verduidelijkt Seurs.

Eddy Crijns van bosgroep Hoge Kempen: ”De arbeiders gaan de exoten kappen, beken openmaken, inheemse hagen aanplanten en takkenwallen maken.”

Voor het opmaken van het plan krijgt Zutendaal subsidies van de provincie en Europa. Het vrijkappen van het beeld zal 21.000 euro kosten. Het eerste Mariabeeld verscheen in 1946 op de Hesselsberg. Nadat het in een storm werd verwoest, kwam het huidige, 6 meter hoog.

Badkuipen

Een andere toekomstige actie wordt het ‘ruraal meubilair’ aanpassen: nu vind je in het gebied allerlei badkuipen die dienen als drinkbak voor dieren, stalletjes in alle formaten, ... Seurs: “We willen mensen op termijn één uniform pakket aanbieden voor een voordelige prijs, dat komt het hele gebied ten goede.”

MR/CV


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio