“De brandblusser was helemaal bevroren”

Toen de Mark Katarzynski (35) uit Overpelt gisterenochtend zijn bestelwagen startte om warm te lopen en vervolgens zijn ruiten schoonmaakte met een ijskrabber, vloog plots zijn motor in brand. Voor de man zat er niets anders op dan de brandende auto op straat te duwen, weg van zijn huis. “Ik probeerde nog te blussen, maar de brandblusser bleek bevroren”, vertelt hij.

“Het was rond half zeven”, begint Katarzynski uit de Buntgrasstraat zijn opmerkelijke relaas. “Ik wilde naar mijn werk vertrekken, maar zag dat mijn bestelwagen was dichtgevroren. Dus ik startte alvast de motor en begon vervolgens het ijs op de ramen weg te krabben. Plots kroop de geur van verbrand plastic in mijn neus. Ik keek naar beneden en zag rook vanonder de motorkap, de motor stond in brand.”

Voor de man het signaal om in te grijpen. “En snel, want de wagen stond vlak langs mijn huis. Het eerste wat ik dacht was dat de boel ging ontploffen met alle gevolgen vandien. Dus ik pakte de brandblusser uit het voertuig, maar meer dan ‘pssst’ kwam daar niet uit. Het ding was helemaal bevroren. Vervolgens heb ik de wagen uit versnelling gezet, zo kon ik hem op straat duwen. Toen sloegen de vlammen er al serieus uit. Ik heb onmiddellijk de brandweer gebeld.”

Ontploffing

Het zou niet lang duren vooraleer de hele buurt op straat kwam. “Door de hitte explodeerde met een hevige knal ook nog twee banden. Zo vroeg in de ochtend heeft dat natuurlijk veel buurtbewoners doen schrikken”, zucht en lacht Katarzynski tegelijk. “Gelukkig was de brandweer van Lommel heel snel hier om het vuur te blussen. Op het wegdek zie je aan de oliesporen nog duidelijk waar de auto heeft gestaan.”

De elektrotechnicus heeft geen verklaring voor wat hem is overkomen. “Het vuur is ergens midden in het motorblok ontstaan. De wagen is vorige week nog in onderhoud geweest en de dagen nadien heb ik niets verdacht gemerkt of geroken.” Een streep door de rekening voor de man is het niet. “Het is een bedrijfswagen, dus ik heb nu een andere wagen gekregen. Maar het was toch schrikken. Heel de voorkant is uitgebrand. Dat gebeurt best niet als je aan het rijden bent.”

Geert VAN BAELEN


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio