Bilzenaar is tweede op Groot Dictee

De Nederlander Hans Bliek won het twintigste Dictee der Nederlandse Taal met slechts 7 fouten. De tweede plaats was voor Kristof Vandevenne, de 26-jarige payroll consulent uit Bilzen maakte 9 fouten. De derde plaats ging naar royaltywatcher Jan Van den Berghe (10 fouten).

wverhaert

Foute telling

Een verkeerde telling van de jury leidde tot een incident bij de prominente Vlamingen. In de uitzending werden volgende prominenten afgeroepen: Jan van den Berghe, Saskia de Coster, Anniko van Santen en Bart Chabot. Groot was dan ook de verwondering toen de deelnemers hun rapport terugkregen en bleek dat Goedele Wachters en Patrick de Witte eigenlijk op het podium hadden moeten staan.

De Vlaamse delegatie protesteerde en vroeg om het einde opnieuw op te nemen, deze keer met de juiste uitslag. Een nieuwe opname werd het niet, maar de juryvoorzitter deed wel een rechtzetting voor de camera’s.

Gerrit Komrij

Gerrit Komrij mocht dit jaar het Groot Dictee der Nederlandse Taal schrijven. De oud-Dichter des Vaderlands treedt daarmee in de voetsporen van Jan Mulder en Remco Campert, Herman Koch, Martin Bril, Jan Wolkers en Kristien Hemmerechts.

Vorig jaar won de Vlaming Luc Panis, een advocaat uit Dilbeek, met 8 fouten.

De tekst van het Groot Dictee:

Carrière

Het mistte zo, dat ik de afslag miste; die zin liet mij kennismaken met het dictee, waardoor ik stante pede van school af wilde, vanwege te veel voor-de-gek-houderij, al kende ik alle jaartallen van Krimoorlog tot Bokseropstand.

Spellen was een ambigue zaak: in automatischepiloottoestand lukte het me vanzelf, maar zodra ik erover nadacht weifelde ik of gênant zo’n fransozendakje had of niet; ja al die pietje-preciezerige accenten vond ik stupide, maar het gedoe met dat al of niet aaneenschrijven nog wel het stupiedst.

Voortijdige schoolverlaters zijn dappere dodo’s op weg naar Bommelskonten; maar uiteindelijk raakte ik toch nog keurig netjes getrouwd, met een baan onder de balkenendenorm maar wel dicht daarbij, en met collegaatjes die ervan uitgaan dat ik geen cultuurbarbaar ben; ik ben tenslotte Tweede Kamerlid.

Dat fraaie traktement is meegenomen, want mijn eega is een funshopper; niet zo’n barbiepop die alle braderieën afstruint waar Jan en alleman wel een paar eurootjes kan stukslaan, maar een cliënte van pico bello etablissementen.

Tweemaal ’s weeks gaat ze een dagje statten, waarbij ze als een kenau in exprestempo alle jezusfreaks die de Heer en Zijn werken prijzen omverloopt, diverse rollatorrijpe oudjes meesleurend die aan het nordicwalken zijn, en dat alleen omdat ze een nieuw eau de toiletteje heeft gespot.

Zwaarbeladen keert ze huiswaarts, sprenkelt eau de cologne uit de eau-de-colognefles en begint op internet eBay af te schuimen voor een zo goed als nieuw Blu-rayspelertje.

Als manlief ben ik de financiële kop van jut, al kent haar koopdrift één pluspunt: jaarlijks kunnen we voor een extra vakantietje eropuit gaan van het geld dat onze koters met haar luxevoorwerpen op de vrijmarkt terugverdienen.

Mijn huwelijk mag direct uit Dantes Hel komen, die schooldag waarop het dictee me ging tegenstaan was wel het grootste debacle van mijn leven, want als ik toentertijd beter had leren spellen, was ik allang politicus af en nu een wat minder gedweeë geldschieter.

Beeld: Quirit


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio