Brusselse zuiveringsstation binnen enkele dagen weer operationeel

Er wordt aan een tijdelijke oplossing gewerkt om het waterzuiveringsstation Brussel-Noord weer op te kunnen starten. Dat zou binnen enkele dagen al moeten gebeuren.

ssimons

Maatschappij Aquiris en het Brusselse Gewest hebben een dispuut over geld voor installaties moeten voorkomen dat puin uit het water niet in het station belandt. Het station werd stilgelegd uit veiligheidsvoorzieningen, aldus Aquiris.

Door het stilliggen van het zuiveringsstation is de rivier de Zenne sterk vervuild geraakt met afvalwater. Het visbestand zou zowat tot nul herleid zijn. Ook de Rupel en de Schelde delen in de klappen.

Binnen drie dagen zou een tijdelijke oplossing, in de vorm van een aantal pompen, ervoor moeten zorgen dat het station weer kan draaien. Aquiris dringt bij de overheid echter aan op een permanente oplossing.

Actie

"Aquiris overschrijdt haar contractuele verplichtingen en zoekt een voorlopige oplossing voor de gevolgen van de aanwezigheid van bergen puin die in de hoofdleiding van het station opgehoopt zitten. We hebben besloten om actie te ondernemen om het zuiveringswerk van de voorbije jaren niet volledig teniet te laten gaan", klinkt het.

Bekijk ook deze vtm-video:

Meer over Brussel