Levenslang voor Kloz en Charko

Het Assisenhof veroordeelde Tomasz Kloz (33) en Mariusz Charko (37) woensdag tot een levenslange gevangenisstraf voor de roofmoord op de Antwerpse antiekverzamelaar Dominique Hertoghe.

wverhaert

De twee Polen overvielen en doodden Hertoghe (foto) op 19 januari 2006 in zijn huis in de Antwerpse Maarschalk Gerardstraat. Charko geeft alles toe, Kloz blijft volhouden dat hij alleen observaties heeft uitgevoerd en niet bij de roofmoord was.

Anti-sociale persoonlijkheid

Volgens de gerechtspsychiaters heeft Tomasz Kloz een anti-sociale persoonlijkheid. Hij trekt zich niets aan van de wet en ziet geen graten in de vroegere feiten van diefstal, slagen en vandalisme waarbij hij betrokken was. Hij heeft ook trots verteld dat hij het verbod, dat hij in 2005 kreeg om tien jaar uit België weg te blijven, aan zijn laars had gelapt en na drie weken weer in het land was.

Charko is volgens de psychiaters ruwer en impulsiever dan Kloz, maar ook een pak minder geslepen en leugenachtig. Ze vinden hem zwak, afhankelijk en sterk beïnvloedbaar. En net zoals Kloz zou hij geen empathie voor kunstverzamelaar Dominique Hertoghe hebben gehad.

Pijnlijke dood

Dominique Hertoghe heeft erg afgezien voor hij stierf, getuigde de wetsdokter. "Er is zoveel geweld gebruikt dat zijn kunstgebit uit zijn mond vloog", zei hij. "De man zag bont en blauw."

"Op de rechterkant van zijn gezicht stond een afdruk van een neerwaartse stamp of een klap van een voorwerp. Hij heeft het allemaal bewust meegemaakt. Uiteindelijk is hij gestorven door een combinatie van wurging en het dichtplakken van zijn mond en neus met tape."