Jaarlijks sterven 36.000 Congolese vrouwen in kraambed

Elk jaar sterven er ongeveer 36.000 zwangere vrouwen in de Democratische Republiek Congo. In de provincie Zuid-Kivu bedraagt het sterftecijfer volgens niet-gouvernementele organisaties bijna twee op honderd. Meer en betere gezondheidswerkers zouden al heel wat oplossen.

wverhaert

"De kraambedsterfte is uitzonderlijk hoog in Zuid-Kivu, vooral in de dorpen rond Bukavu", zegt Pacifique Chirhalwirwa, de directeur van het Algemeen Ziekenhuis van Kadutu in de provinciehoofdstad. Een van de oorzaken is volgens hem de belabberde opleiding van artsen en verplegend personeel.

Angst voor zwangerschap

In sommige dorpen hebben vrouwen echt schrik van een zwangerschap omdat die zo vaak fataal afloopt – voor hen of voor hun baby. "Ze sterven omdat ze geen hulp krijgen, omdat ze slecht worden geholpen of omdat de kennis van het medisch personeel tekort schiet", zegt Donald Kahemula, een 66-jargie verpleger die al langer dan dertig jaar in Kaniola werkt, op meer dan 80 kilometer van Bukavu. "De meeste medici hebben hun kennis in het ziekenhuis zelf opgedaan. We hebben een nieuwe generatie jonge en vlijtige gezondheidswerkers nodig."

Sommige vrouwen hebben meer vertrouwen in de traditionele vroedvrouwen dan in gezondheidswerkers met een moderne medische opleiding. "Binnen een maand krijg ik mijn derde kind", zegt Chantal Mukanirwa, een inwoonster van Bunyakiri op 170 kilometer van Bukavu. "Ik weet niet of het een jongen of een meisje wordt. Een echografie kunnen we hier niet laten uitvoeren." Mukanirwa zweert bij de hulp van een traditionele vroedvrouw.

PD (IPS)