Het weer voor woensdag 17 december

Vanmiddag kunnen er af en toe wat sneeuwvlokjes dwarrelen maar veel stelt het niet voor. De temperatuur blijft rond het vriespunt hangen. In de late avond en nacht naar donderdag kan er wat meer sneeuw vallen. Waarschijnlijk geen grote hoeveelheden maar 1 tot 3cm sneeuw kan uiteraard voor gladheid op de wegen zorgen.

rweytjens_fr

Donderdagochtend is het vanwege de bewolking minder koud dan de voorbije dagen met minima tussen -4 en -2°C. Overdag wordt het echter niet veel warmer met maxima tussen -1°C en het vriespunt. Af en toe kan er nog wat lichte sneeuw vallen. De wind waait zwak uit het oosten tot zuidoosten.

Vrijdag liggen de minima tussen -8 en -4, afhankelijk van de bewolkingsgraad. Overdag blijft het op de meeste plaatsen lichtjes vriezen. Het is dan overwegend droog met hier en daar misschien wat lichte sneeuw of motsneeuw. Er waait een snijdende noordoostenwind.

Zaterdag blijft het koud winterweer. Waarschijnlijk zorgen wolken ervoor dat het in de ochtend niet al te koud is met minima tussen -4 en -2°C. Het blijft wel op de meeste plaatsen droog, al is een sneeuwbuitje niet helemaal uitgesloten. 's Middags komt de temperatuur even in de buurt van het vriespunt uit maar nog vooraleer de zon achter de horizon is verdwenen zal het weer aan het vriezen zijn.

Ook zondagochtend wordt de vorst wat getemperd door de bewolking. Overdag is er echter kans op enkele centimeters sneeuw. De temperaturen komen net boven het vriespunt uit maar op de koude bodem zal de sneeuw toch wel blijven liggen.

Maandag is het zeker nog koud maar voor de dagen daarna zijn de verdere ontwikkelingen nog altijd onzeker. Het hangt van details af of we in de koude landlucht met van tijd tot tijd wat sneeuw blijven vertoeven, of dat zachtere zeelucht uiteindelijk de winter toch weet te verdrijven. Ik schat de kansen op een witte Kerst momenteel op 50/50.

Ruben Weytjens

Niet te missen