Minister Vanhengel boos om kritiek Unizo op crisispremie

Karel Van Eetvelt, de gedelegeerd bestuurder van Unizo, vindt de crisispremie van 1.660 euro voor arbeiders die zonder baan vallen maar niets. Minister van Begroting Guy Vanhengel (Open Vld) noemt die kritiek onredelijk.

kscherpenberg

Van Eetvelt meent dat de werkgevers 548 euro uit eigen zak moeten betalen. "Dom, hallucinant en onverantwoord", aldus de Unizo-baas.

Vanhengel krijgt een punthoofd van de kritiek. "De werkgevers hoeven die betwiste bijdrage niet te betalen als ze eerst gebruikmaken van de crisismaatregelen van de regering om zoveel mogelijk banen te vrijwaren", laat woordvoerster Nady De Beule weten. Ze heeft het dan over economische werkloosheid van vier of acht weken, collectieve arbeidsduurvermindering of crisistijdskrediet.

Lees ook: Arbeiders krijgen 1.600 euro extra bij ontslag

Als deze maatregelen worden toegepast, zal de RVA volledig opdraaien voor de premie. Kmo's met minder dan tien werkkrachten worden sowieso vrijgesteld van het betalen van een bijdrage.

De crisispremie is ook maar een tijdelijke maatregel, klinkt het, die van kracht is tot 30 juni 2010. Tot die datum wordt er gevreesd voor heel wat ontslagen.