Peter Raes voorzitter Hogere Zeevaartschool

Kapitein Peter Raes (59) is benoemd tot voorzitter van de Hogere Zeevaartschool (HZS). Hij vervangt in die functie Patrick Blondé.

jvangeyte

Begin 2009 werd de HZS een Vlaamse Autonome Hogeschool. Daardoor moesten ook de besturen worden aangepast, met onder meer de aanduiding van een nieuwe voorzitter. Voor de HZS het autonome statuut verwierf en nog rechtsreeks onder het Vlaamse departement Onderwijs ressorteerde, combineerde kapitein Patrick Blondé de functies van algemeen directeur én voorzitter.

Raes is een oud-student van de Hogere Zeevaartschool. Nadat hij daar in 1980 als licentiaat in de nautische wetenschappen was afgestudeerd, werd hij kapitein-ter-lange-omvaart en voerde het bevel over tankschepen van de CMB-groep.

In 1985 werd hij operationeel directeur bij de tankerrederij Exmar en goederenvervoerder Bocimar.

Later leidde hij Tecto en Franship, firma's die zorgen voor het technisch en personeelsmanagement van de rederijen van de CMB-groep.

In 2003 keerde hij terug naar de rederij Exmar als operationeel directeur en vanaf medio 2009 leidt hij een tankerrederij van de groep Sea-Invest.

Nautische wetenschappen

De Hogere Zeevaartschool is de enige hogeschool in België die opleidingen Nautische Wetenschappen (bachelor/master) en Scheepswerktuigkunde (bachelor) aanbiedt. Deze opleidingen worden zowel in het Nederlands als het Frans gegeven.

De HZS telt dit academisch jaar circa 700 studenten, van wie 35% buitenlanders (22 nationaliteiten).

JVG