De Crem wil snel beslissing over Belgische soldaten in Afghanistan

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) wil tegen eind januari een beslissing van de federale regering over de verlenging van de Belgische aanwezigheid in Afghanistan. De Crem was dinsdagavond in Washington voor een "vriendschappelijke" ontmoeting met zijn Amerikaanse collega Robert Gates.

ikerremans

De Crem en Gates hadden het onder andere over de situatie in Afghanistan. De VS willen 30.000 extra troepen sturen naar het land, om de Taliban een genadeslag toe te bregen, en hopen dat ook andere landen inspanningen willen doen.

Verlengd verblijf?

In Afghanistan zitten nu ongeveer 600 Belgische militairen. Normaal keren ze eind 2010 terug, maar het is niet uitgesloten dat hun verblijf wordt verlengd. De VS zouden dat in ieder geval zien zitten en De Crem wil daarover volgende maand een beslissing van de regering.

"Het Pentagon is erg tevreden over de bijdrage van België, omdat die erg substantieel werk verricht", zei De Crem na het gesprek dat volgens hem "erg amicaal verliep". België zal sowieso drie extra politieagenten en een magistraat naar Afghanistan sturen.

Of de soldaten ook langer blijven, hangt mee af van de internationale conferentie over Afghanistan die op 28 januari doorgaat in Londen.

Meer over Afghanistan