Winkels huren bewaking in tegen diefstallen in december

December is de maand waarin dieven en overvallers het meest actief zijn. Twee op de drie winkelketens heeft bewaking ingehuurd.

ikerremans

Extra politiepatrouilles in de winkelstraten, bewakingsagenten, camera’s, dure anti-diefstalsystemen, extra geldophaling en noem maar op. Het kost de winkelier handenvol geld. Maar wie het niet doet, loopt nog meer risico op ongewenste klanten.

Grote vraag

Het aantal geregistreerde winkeldiefstallen is de afgelopen jaren met 20 procent gestegen. In 2008 werden 19.136 klachten ingediend bij de politie, zo blijkt uit cijfers van Unizo en van de federale politie. Piekmaand is december met gemiddeld 60 diefstallen en overvallen per dag.

Drievierde van de winkels in steden heeft camerabewaking en/of een alarmsysteem. Ruim twee derde van de grote winkels huurt tijdens de eindejaarsperiode een bewakingsagent in, zo luidt het bij de distributiefederatie Fedis.

Bewakingsfirma’s klagen niet. Wie nu nog een veiligheidsagent wil, zal geduld moeten oefenen want de vraag is groter dan het aanbod.

Populair bij winkeldieven blijven parfums, juwelen, elektronica, vlees en in deze periode van het jaar ook opvallend veel champagne.

Trouwens, niet alleen winkeliers zijn deze maand best op hun hoede, ook het aantal woninginbraken piekt in december.

TG