Kabouterbos op domein Bovy dreigt te verdwijnen

De uitbaters van domein Bovy in Bolderberg maken zich zorgen over het uitgestrekte Kabouterbos. De bomen zijn ziek en als de situatie niet betert, moet het bos volledig gerooid worden.

“Je ziet het duidelijk als je over de kinderboerderij naar het bos kijkt van op de binnenplaats hier”, zegt Gilles De Baere, bedrijfsleider op domein Bovy. Hij is verantwoordelijk voor de dagdagelijkse werking op Bovy onder leiding van de Nederlandse Pannenkoekenbakkers Pierre Hendrikx en Wim Sniekers.

“We vermoeden dat de bomen een ziekte hebben. Misschien is het ook wel een gevolg van de enorme hagelstorm van afgelopen 21 juli. Toen leek het groen hier op Bovy ook totaal verwoest. Maar elders hebben de bomen zich goed herpakt, daarom denken we dat deze bomen aangetast zijn door een ziekte. De naalden zijn ook bruin. Allemaal tekens dat er iets ernstig aan de hand is. Wat dit betekent? De boswachter volgt de situatie nauwgezet op, maar als de bomen zich niet herpakken tegen 1 maart moet het bos volledig gekapt worden. Een andere mogelijkheid is er niet.”

Mijnbouw

Een open lege plaats waar nu het enorme Kabouterbos staat zou een kleine ramp betekenen voor de jonge en oude bezoekers van Bovy. En ook het zicht vanuit de Galgeneinde (straat langs Bovy) zou triest zijn. “We zorgen dan wel voor een nieuw Kabouterbos”, aldus De Baere.

“Maar als je ziet hoe hoog dit bos is, dan weet je dat dit geen werk van enkele weken is. Het heeft misschien één voordeel. De bomen van het Kabouterbos zijn nu Corsicaanse dennen. Voor een nieuw bos kunnen we dan inheemse bomen gebruiken. De aanplant van Corsicaanse den dateert nog uit de tijd van de mijnbouw, toen was er veel hout nodig en deze soort groeit heel snel. Stevig hout ook. We hopen natuurlijk dat de bomen zich toch nog herpakken, maar de kans is zeer klein. Jammer ook dat er vorig jaar nog een bos achteraan op het domein is gekapt door een privéfirma (op bestelling van de gemeente dat het groenbeheer deed in de periode tussen de twee erfpachters in, nvdr). Anders konden de kabouters tijdelijk naar daar verhuizen. Nu moeten we een andere oplossing zoeken voor onze kleine vrienden.”

Bert HOUBRECHTS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio