“Blij dat er geen kerststal staat”

Wat men ook moge beweren: kerst staat niet altijd gelijk aan kitsch. Getuige de expositie ‘White Boxes’ die Art for Life in samenwerking met de stad Genk op poten zette. Vierentwintig kunstenaars stellen in evenveel etalages hun kunstwerken tentoon tijdens de feestdagen. Na de peep-art-expo worden de kunstwerken verkocht. De opbrengst gaat integraal naar Ons Kinderhuis.

Om er zeker van te zijn dat u geen van de kunstwerken zou missen werd een wandeltraject langs de deelnemende handelszaken uitgewerkt. 24 kunstenaars doen mee, met heel wat Limburgers waaronder Koen Vanmechelen, Guy Bleus, Willo Gonissen, Piet Stockmans, Michaël Verheyden en Hugo Duchateau. Ook Wanatoeprijswinnaars Karl Philips en Tom Vanuytrecht zijn erbij.

Het is de eerste maal dat Art for Life samen met de stad Genk een dergelijke expositie uitbouwt. Ondertussen is het al zo goed als zeker dat er volgend jaar een vervolg komt. Maar dan in een wat andere vorm. “Dit jaar hebben de kunstenaars een werk ter beschikking gesteld dat ze nog hadden liggen en konden wegschenken aan het goede doel”, zegt de Genkse schepen van cultuur Vera Withofs. “Komend jaar willen we een stapje verder gaan en de geëtaleerde kunstvoorwerpen aan een thema koppelen.”

Dood vogeltje

“Ik ben blij dat er niet weer een kerststal staat”, zegt Michaël Verheyden. “In de plaats werd een uniek modern kerstkader gecreëerd. Mijn bijdrage? Een dood vogeltje waaruit een bloem groeit. Een werk in leder. Het is te zien in het Brilcentrum aan de Europalaan.”

Ook Koen Vanmechelen is zeer te spreken over White Boxes. “Zo’n project zal iedere progressieveling welkom heten. Het gebeurt niet dikwijls dat de kerstsfeer in een hedendaags kader wordt gegoten. Ik heb ‘Coming World’ in de etalage van de KBC aan de Klokstraat geïnstalleerd. Dat is een kom met water waarin een glazen ei ligt dat verlicht wordt met een broedlamp. Een werk dat trouwens mooi aansluit op de kerstsfeer.”

Chris NELIS

White Boxes, tot 3/1 in 24 etalages in centrum Genk

(

)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio