50 appartementen op Begijnhofplein

Bezoekers van bewoners van het nieuwe woonproject ‘Aen de Kerk’ vlakbij de Sint-Pieter-in-de-Bandenkerk van Halen zullen moeten zoeken naar het ‘Begijnhofplein’. De gemeenteraad van Halen heeft die naam op advies van de heemkundige kring Oppidium Halense goedgekeurd.

Het woonproject slaat op de bouw van 50 appartementen op het terrein van de vroegere chirolokalen annex parochiezaal en de zone van de voormalige Wevofabriek in de Industriestraat. Het project wordt in fasen gerealiseerd. In de eerste fase gaat het om twee blokken van elk 6 appartementen en 1 penthouse met twee tot drie slaapkamers, plus een parkeergarage.

“Wegens de vroegere Wevofabriek heette dat traject tot nu toe ‘Industriestraatje’, maar die naam is nu niet meer van toepassing”, legt burgemeester Willy Neven (Inzet) uit. “Voor de vestiging van de Wevofabriek heeft het ‘Grote Steeg’ geheten en daarvoor ‘Begijnenstraat’. Bij werken in 1927 zijn sporen van een begijnhof teruggevonden. Het heeft nooit de allure van een begijnhof als dat van Diest gehad, maar Begijnhofstraat heeft dus wel een historische basis.”

Naar aanleiding van het dossier vroeg André Jacobs (VB) waarom de aannemer de Industriestraat al meer dan een jaar gesloten houdt. “Om de realisering van het project mogelijk te maken”, reageerde burgemeester Willy Neven. “Na de werken gaat de weg naar de Nederstraat open als toegang voor voetgangers. Auto’s krijgen langs de Koepoortstraat toegang tot de garages en parkeerplaatsen.

LW

Meerderheid: Inzet (12)

Oppositie: sp.a (5), Groen! (1), Vlaams Belang (1)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio