Werkstraf voor dodelijke duw

Een Hasselaar (35) is veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur voor zijn aandeel in de dood van Abdelrahman Mohamed Idris Joda, een 46-jarige man van Soedanese origine uit Herk-de-Stad.

Die overleed op 2 maart vorig jaar, enkele uren nadat hij op een stoep van het Kolonel Dusartplein in Hasselt was gevallen tijdens wat trek- en duwwerk.

De strafrechter heeft het over een ‘zeer tragisch incident’, waarbij het slachtoffer de slag die de Hasselaar hem toebracht, zou hebben uitgelokt. Anderzijds was die klap niet van die aard dat hij in andere omstandigheden de dood zou hebben veroorzaakt. De rechter oordeelde dat zowel het optreden van de beklaagde als de houding van het slachtoffer hebben bijgedragen tot de fatale val. De Hasseltse dertiger moet slechts de helft betalen van de schadevergoeding die in een dergelijk geval wordt toegekend.

Klap

De Hasselaar stond terecht voor slagen met de dood tot gevolg, zonder de bedoeling te doden. Volgens de rechter was Mohamed Idris Joda duidelijk dronken toen hij toenadering zocht tot vier meisjes die de Hasselaar naar huis zou brengen. Hoewel uit de getuigenissen helemaal niet blijkt dat het slachtoffer minder goede bedoelingen had, viel zijn opdringerige houding niet in goede aarde. Er ontstond een discussie, die ontaardde in een handgemeen. De dertiger die de Herkenaar verzocht had afstand te houden, gaf hem een klap.

Volgens de kroongetuige, een taxichauffeur, raakte het slachtoffer uit evenwicht. In zijn val sleurde hij de Hasselaar mee en hij heeft dus zijn handen dus niet gebruikt om de val te breken. De Hasselaar moet aan de nabestaanden van het slachtoffer een schadevergoeding van 11.700 euro betalen. Hij draait ook op voor de gerechtskosten, bijna 5.800 euro.

JaNi


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio