"Dopingdecreet moet dringend worden aangepast"

Een Brusselse rechter heeft de schorsing van de tennissers Wickmayer en Malisse maandag opgeheven. "Dit toont aan dat het Vlaamse dopingdecreet dringend moet worden bijgestuurd", zegt LDD-parlementslid Ulla Werbrouck.

wverhaert

“Mijn voorstel van decreet beklemtoont dat de rechten van verdediging van de elitesporters moet worden gemaximaliseerd. Bij de opbouw van het administratief dossier moet de mogelijkheid worden ingeschreven om beroep aan te tekenen bij de disciplinaire commissie, bij elke kennisgeving van het toewijzen van een ‘streepje’, waarvan het derde leidt tot een schorsing. Bovendien is in de tuchtrechtelijke procedure ook een tweede aanleg nodig als een elitesporter van een dopingpraktijk wordt beschuldigd.”

152 atleten riskeren schorsing

Werbrouck wijst er op dat het ontbreken van die 2de aanleg de aanleiding is om de schorsing van de 2 topsporters op te schorten. Maar het voorstel van decreet gaat nog verder, omdat ook de interne procedure wordt versterkt.

“Op dit ogenblik zijn er naast de geschorste atleten nog 8 met 2 ‘streepjes’ achter hun naam, en 144 met één streepje. Het is voor ons zeer belangrijk dat de 152 topsporters die een sanctie riskeren alsnog de kans krijgen om zich te verdedigen, vooraleer ze voor het voldongen feit van de schorsing worden geplaatst."

"Ze moeten hier in Vlaanderen de kans krijgen om de eventuele fout of nalatigheid toe te lichten, eventueel te betwisten, en dat moet voor iedere overtreding mogelijk zijn, omdat de sanctie anders niet in verhouding staat tot de overtreding.”

Meer over LDD