Soedan kent meest gewelddadige jaar sinds vredesakkoord

Het jaar 2009 is het meest gewelddadige jaar in Zuid-Soedan sinds de ondertekening van het vredesakkoord in 2005. Maar de respons op deze escalerende noodsituatie is ontoereikend, zegt Artsen zonder Grenzen.

wverhaert

In het maandag uitgebrachte rapport 'Facing Up to Reality: Health crisis deepens as violence escalates in Southern Sudan', roept Artsen zonder Grenzen overheden, internationale donoren en hulporganisaties op de volledige omvang van de humanitaire crisis te erkennen.

Ene ramp na de andere

"Het geweld neemt hevig toe, de ene ramp volgt op de andere. En toch komt er niet genoeg hulp", verklaart Stephan Goetghebuer, directeur operaties van Artsen zonder Grenzen.

"En dat is cruciaal. Anders komen ziekenhuizen zonder levensbelangrijke medicijnen te zitten, kunnen patiënten met schotwonden pas vele dagen na de aanvallen medische hulp krijgen en zullen talloze anderen helemaal gèèn hulp krijgen."

Clangevechten

Het afgelopen jaar heeft Artsen zonder Grenzen de veiligheidssituatie onrustbarend zien verslechteren. Van meer en meer gevechten tussen rivaliserende clans in de Boven-Nijl, Jonglei, Meerstaat en de Centrale Evenaarsstaten tot aanvallen door de Ugandese rebellengroep Het Verzetsleger van de Heer (LRA) in de Evenaarsstaten.

Kinderen en vrouwen

Gewelddadige confrontaties in de staten Jonglei en Boven-Nijl wijzen op een patroon dat verder gaat dan veediefstal. In plaats van veekoralen worden vooral dorpen aangevallen en zijn vooral vrouwen en kinderen het slachtoffer.

Er vallen drie keer zoveel doden als gewonden. 87 procent van de gewonden die Artsen zonder Grenzen had schotwonden. In tien maanden voerde Artsen zonder Grenzen in deze twee staten 1.426 operaties uit. Dit is bij elkaar meer dan het totaal aantal operaties in 2008 (1.271) in de zes staten waar Artsen zonder Grenzen werkt.

Lees het rapport 'Facing Up to Reality: Health crisis deepens as violence escalates in Southern Sudan' (pdf).

Meer over Soedan