Milieuvriendelijke huizen aan het water

Aan het water aan de voormalige scheepswerf Sint-Barbara en op de vroegere werkplaatsen aan de Zandstraat komen twee ecologische bouwprojecten.

ksleurs

Maasmechelen neemt als enige Vlaamse gemeente met die ecologische bouwplannen deel aan het Ecopolisproject van Vlaanderen. Dinsdag en woensdag zijn er alvast enkele lezingen.

“Bij een Ecopolisproject legt een gemeente voorwaarden op zodat iedereen zijn ecologische voetafdruk kan verkleinen”, legt gemeentelijk architect Johan Vandenberg uit. “Aan de scheepswerf Sint-Barbara in Eisden komt - als schakel tussen Eisden en Eisden-dorp - een hoogwaardig woonproject aan het kanaal. Dit project is prioritair voor het gemeentebestuur. De site is al ingekleurd als woonzone. We moeten alleen nog bekijken hoe we het zullen ontwikkelen: zelf, of via een makelaar.”

Het tweede project gaat over de bio-ecologische wijk aan de Zandstraat. “Het gemeentebestuur heeft daarvoor een overeenkomst afgesloten met bouwbedrijf Vaessen. De eerste fase van herbestemming en renovatie is gestart. De verdere invulling met een mix van woningen en flats is nog in ontwerpfase”, weet de architect.

Daarnaast is er nog de gemeentelijke verkaveling Mottekamp die ingericht wordt volgens de hoogste eisen voor duurzaamheid met infiltratiebekkens, een speelbos, straten met centrale bezinkingsgrachten en veel aandacht voor groen.

JTh

Met Ecopolis Vlaanderen worden op 15 en 16 dec gratis lezingen gegeven in De Mangerie, Koninginnelaan in Eisden. Info: johan. vandenberg@maasmechelen.be of www.maasmechelen.be


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio