Open haard zet hoevedak in vuur

Zondag rond 13.30 uur heeft in Kerkhoven het dak vuurgevat van een hoeve aan Overmaai. Vermoedelijk is de brand ontstaan door de hitte van het haardvuur.

ksleurs

De brandweer van Lommel en Leopoldsburg hadden de vlammen gelukkig snel onder controle zodat de ergste ravage beperkt bleef. Het inwonende echtpaar kan verblijven in een afgescheiden deel.

Bewoner Eric Van Damme (65) alarmeerde zelf de hulpdiensten. “Ik zat met mijn vrouw beneden. We hadden het haardvuur ontstoken”, vertelt hij. “Plots hoorde ik boven mijn hoofd geknetter. Ik snelde dus naar boven en meteen toen ik de deur opendeed, kwamen de vlammen me tegemoet.”

Houten stoelen

Het gaat om een oude, afgelegen hoeve die tot een mooi huis is omgebouwd. De brandweer van Lommel, met versterking van Leopoldsburg, kwam vlug ter plaatse.

“Op het eerste gezicht is het begonnen met houten stoelen die tegen de metalen koker boven de haard stonden en zijn beginnen smeulen”, vertelt brandweercommandant Robert Walthéry.

“Vervolgens heeft het vuur zich een weg gebaand via de nok. Het dak heeft ook een authentiek houten gewelf, dat is vernield. De rest van de woning is vrijwel gespaard gebleven. Natuurlijk zijn water- en rookschade onvermijdelijk.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio