EU-ambtenaren staken voor hoger loon

Een duizendtal EU-ambtenaren hebben maandagochtend in Brussel gestaakt. Ze eisten een loonsverhoging van 3,7 percent. Nochtans genieten ze nu reeds van allerlei belastingvoordelen waardoor hun lonen tussen 2.300€ en 16.000€ schommelen.

fvranckx

Ondanks eerder gemaakte afspraken proberen sommige lidstaten de loonsverhoging te verhinderen omwille van de economische crisis. Net vandaag maakte het statistiekbureau Eurostat bekend dat er in het derde kwartaal van 2009 1,02 miljoen mensen minder aan het werk waren in de EU. Een salarisverhoging voor haar personeel, dat dikwijls als hebberige grootverdieners wordt afgeschilderd, zou het zo al beschadigde imago van de EU dus niet ten goede komen.

De salarissen van de EU-ambtenaren worden geïndexeerd aan de hand van de prijzen in Brussel en aan het loon van nationale ambtenaren uit 8 West-Europese landen. Ze zijn dan ook ontevreden dat zij nog steeds geen opslag hebben terwijl de nationale ambtenaren er wel een hebben ontvangen. De EU-medewerkers zijn van mening dat ze hun gelijk zullen halen voor het Europese Hof van Justitie. Ze dreigen woensdag opnieuw te staken als er niet snel een akkoord uit de bus komt.

België steunt de vraag van de ambtenaren. Veel medewerkers van de EU verblijven immers in ons land. Met meer inkomsten kunnen zij meer uitgeven, hetgeen goed is voor onze economie.