Poetsvrouwen nuttiger voor maatschappij dan bankiers

Een poetsvrouw of een recyclingmedewerker mag dan wel minder betaald worden dan een bankier of een boekhouder, toch zijn ze veel nuttiger voor onze samenleving. Dat blijkt uit een studie van de New Economics Foundation (NEF). Daarmee bekritiseren ze het idee van de bankier die de welvaart van de gewone mens probeert te bevorderen.

fvranckx

De NEF stelde een model op dat de werkelijke sociale en economische waarde van de beroepen berekent. Daaruit bleek dat iemand als Bob Diamond, die als president van de Britse bank Barclays meer dan 22 miljoen euro per jaar verdiende, per verdiende euro meer dan 7 euro van de maatschappij afneemt. Zulke bankiers hebben er immers voor gezorgd dat het financiële systeem op de rand van de afgrond terechtkwam, waardoor wereldwijd tientallen miljoenen jobs verloren gingen.

Belastingaccountants spannen de kroon. Voor elke euro die zij verdienen, verliest de samenleving er 52.

Onderbetaalde vuilnismannen

Vuilnismannen daarentegen leveren de maatschappij per verdiende euro 13 euro op. Zij helpen namelijk mee aan de bescherming van het milieu, iets wat de toekomst van toekomstige generaties alleen maar ten goe komt.

Ook poetsvrouwen in ziekenhuizen en kinderverzorgers zijn voorbeelden van beroepen die volgens de onderzoekers onterecht minder betaald worden. Zo zorgen de eersten ervoor dat onze ziekenhuizen hygiënisch in orde blijven. De kinderoppassers maken het voor ouders dan weer mogelijk om elke dag op de werkvloer aanwezig te zijn.

De wetenschappers roepen de maatschappij dan ook op om na te denken over de manier waarop mensen betaald worden. Ze pleiten ervoor dat er een systeem komt waarin werkkrachten een loon krijgen op basis van hun nut voor de samenleving. Bovendien mogen de hoge lonen van sommigen er niet meer voor zorgen dat de werkgelegenheid van anderen in het gedrang komt.