Goedkope suiker oorzaak van obesitas en jeugddiabetes

Het gebruik van goedkope suiker in allerhande voeding is een uitlokkende factor voor diabetes type 1, suikerziekte bij kinderen dus. Het gaat om fructose dat gemaakt wordt van graan en ondermeer gebruikt wordt in yoghurt, frisdranken, saladesausjes en ontbijtgranen. Gewoon fruit bestaat voor 5 tot 10 procent uit fructose.

ghouben

Volgens The Times zijn wetenschappers van mening dat fructose niet alleen een rol speelt in de ontwikkeling van juveniele diabetes maar ook in de verontrustende toename van obesitas.

Fructose kan de gevaarlijke groei van vetcellen rond vitale organen stimuleren. De goedkope suiker, die in toenemende mate wordt gebruikt ter vervanging van duurdere suikers, lokt diabetes uit en kan aanleiding geven tot hartziekten. Jeugddiabetes treedt vrij plots op door het (gedeeltelijk) uitvallen van de alvleesklier. Het is, net zoals obesitas, een ziekte in opmars.

Wetenschappers aan de Universiteit van Californië hebben dit effect van fructose vastgesteld na een experiment op vrijwilligers. 16 mensen kregen gedurende 10 weken een fructose-rijk dieet. Vergeleken met een controlegroep die hetzelfde dieet kreeg, maar dan met glucosesuiker in plaats van fructose, vertoonden de fructose-eters een aangroei van vetcellen rond het hart, de lever en andere organen. Hun metabolisme vertoonde afwijkingen die worden geassocieerd met diabetes en hartziekten.

Fructose werkt op de stofwisseling anders in dan gewone suiker. Het wordt niet afgebroken zoals andere suikers maar belandt intact in de lever. Daar veroorzaakt fructose volgens de onderzoekers een reeks ongewone reacties, waardoor de respons van het lichaam op voedsel verstoord wordt.