Humanitaire ramp in Noord-Congo (exclusief interview)

In de Congolese Evenaarsprovincie speelt zich een humanitaire ramp af. Meer dan 100.000 mensen zijn de voorbije weken op de vlucht geslagen. Zeker 74.000 onder hen zijn de Ubangi, die de grens vormt tussen Congo en Congo-Brazzaville, overgestoken. De hulpverlening kan enkel via de rivier komen en verloopt daarom bijzonder moeilijk. Oorzaak zijn voortdurende gevechten tussen het regeringsleger en de rebellen die verenigd zijn onder het banier van ‘Les Patriotes-Résistants du Congo’ (PRC).

jrosquin

“Voor ons gaat het over wettige zelfverdediging”, zegt PRC-woordvoerderAmbroise Lobola Mokobe in een Lees het exclusieve interview met rebellenwoordvoerder Ambroise Lobola met deze krant. “De situatie op het terrein is sinds enkele dagen gekalmeerd, maar wij houden ons klaar voor nieuwe aanvallen. Veel Congolese regeringssoldaten verlaten hun eenheden en lopen over naar onze zijde.”

De ongeregeldheden begonnen eind oktober in het vissersdorpje Dongo waar jonge Enyele andere stammen aanvielen in een conflict dat om visrechten over enkele meren ging. In dat gebied zwerven nogal wat militairen rond die nog onder Mobutu hebben gediend, net als oudstrijders van de MLC (Mouvement de Libération congolais) van Jean-Pierre Bemba.

Aftocht

Op 26 november namen de rebellen een helikopter van de VN-vredesmacht MONUC onder vuur. Hierbij vielen 5 gewonden. De Congolese politie slaagde er niet in de situatie onder controle te krijgen en de rebellen brachten in november zeker 50 politieagenten om. Intussen heeft het regime in Kinshasa 1.000 politieagenten en 1.100 soldaten ter plekke gestuurd, die de steun krijgen van de MONUC die ook zes helikopters klaarhoudt voor een nakende militaire operatie. Onder de militairen ook 600 commando’s die door het Belgische leger in Kindu zijn opgeleid.

“Die commando’s zijn niet opgeleid om te vechten in een dergelijke omgeving”, zegt Ambroise Lobola. “Ze zijn al aan hun aftocht bezig en ze willen overlopen naar ons. We hebben al contact met hen.”

De MONUC maakt zich grote zorgen over wat het Congolese regime als een beperkt etnisch conflict afdoet. Vorige woensdag zei Alan Doss, de VN-vertegenwoordiger in Congo, dat de MONUC “op iedere eventualiteit” voorbereid moet zijn, en dat de vredesmacht “bijkomende militairen naar Gemena stuurt om ieder avontuur te ontmoedigen”. Doss waarschuwde ervoor om de gebeurtenissen in de provincie “als een gewoon incident” te beschouwen.

RH

exclusief interview