“Bovenop dak op hem ingepraat”

“Door me op te trekken aan rolluikkasten en de dakgoot van een achtergevel ben ik tot op het dak geklommen tot bij de jongen. Ik heb hem gerustgesteld, gemoedelijk op de schouder geklopt en verder op hem ingepraat”, vertelt Lanakenaar Rudi Van Gompel, die vorige week in Smeermaas een 19-jarige jongen redde tijdens een zelfmoordpoging.

Door de samengedrumde toeschouwers beneden werd redder Rudi uitbundig gefeliciteerd en een held genoemd. “Ik ben al 18 jaar een voeger en dus wel vertrouwd met stellingen en klauteren. Dat sommigen me als een held bestempelen, kan ik enigszins begrijpen maar zo voel ik me helemaal niet”, reageert Rudi.

“Tussen 10 en 10.30 uur reed ik donderdag thuis weg met de auto om naar het belastingkantoor te gaan. Op het kruispunt van de Oude Heirbaan en de Schippersstraat stond een groep mensen naar boven te kijken. Op het dak van het hoekappartement zat een jonge man op de dakkapel. Onder de toeschouwers stonden ook de opa en een tante van de jongeman daarboven. Ik zag het leed in de ogen van die twee en wilde meteen naar boven. Tegelijk verbeeldde ik me een van mijn twee dochters in die positie. Wat zou je niet doen om die te redden?”

Niet alleen

Het ging om een 19-jarige jongen. “Hij woont in het appartement ernaast, zijn ouders wonen ergens in de Ardennen”, weet Frans Michael (19), een jongen uit de buurt.

“Ik ben dan tot op het dak geklommen, heb ingepraat op de jongen: dat hij niet alleen staat in het leven, dat zijn ouders en familieleden wel van hem houden, dat hij een goeie kerel is”, vervolgt Rudi. “Ik heb hem dan zover gekregen om met mij een meter hoger te gaan zitten, weg van de dakrand.”

De jongen bleek duidelijk in de war en had het over geesten en Irak. “Ongeveer 45 minuten heb ik daarboven zitten praten, het werd voor mij met de minuut moeilijker om te blijven praten. Intussen had hij viermaal geprobeerd zich van mij los te wrikken om te springen. Me vasthoudend aan een panlat heb ik mezelf en hem ter plekke kunnen houden totdat de jongen via de ladderlift van de brandweer naar beneden werd gehaald. Daar hebben zijn opa en zijn tante hem omhelsd, waarna hij werd toevertrouwd aan verpleegkundigen.”

Voeger Rudi kreeg een hartelijk applaus en felicitaties van de omstanders.

Sylvester HOUSEN


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio