Carpoolparking voor 250 auto’s aan Hasselt-Zuid

Aan het afrittencomplex 28 - de afrit Hasselt-Zuid - komt een carpoolparking voor 250 auto’s. Volgend voorjaar starten de werken, tegen 2011 moet het een feit zijn. De parking ligt pal tegenover autohandel Billen, tussen de autosnelweg en de Biezenstraat die meteen ook de in- en uitrit naar de carpoolparking wordt.

“De bouwvergunning is afgeleverd, de werken starten in het voorjaar van 2010 en zullen ongeveer een jaar duren”, reageert burgemeester Hilde Claes opgelucht, want een echte parking in de buurt van één van de drie Hasseltse op- of afritten van de E313 ontbrak nog. “Waarom deze plek? Het is een druk gebruikte op- en afrit en hier is de ruimte, vlak aan de snelweg. Bovendien is het een duidelijk afgebakende zone wat de bewaking eenvoudiger maakt.”

Tunnel

“Permanente bewakingsmensen zullen we nochtans niet inzetten”, weet verkeersschepen Rob Beenders. “Maar onze stadswachten zullen, zoals ze overal doen, regelmatig passeren en er komt zoals elders permanent cameratoezicht. Bovendien wordt deze parkeerzone door Wegen en Verkeer uigerust met dezelfde verlichting als de carpoolparking in Lummen en die blijkt zeer effectief om misdrijven te voorkomen.”

De parking telt, naast 250 gewone parkeerplaatsen, ook 5 bredere plaatsen voor gehandicapten en een overdekte fietsenstalling. Je kunt het terrein enkel bereiken via een aan te leggen weg die vanaf de Biezenstraat, tegenover de Oude Truierbaan, pal onder de op- en afrit door zal lopen. “Om de tunnel te plaatsen wordt de oprit één weekend afgesloten. Oprijden langs de Sint-Truidersteenweg lijkt logischer maar is te gevaarlijk voor het doorgaand verkeer.”

“We zullen de parkeerzone zeker ook inschakelen als park-and-ridezone tijdens de drukke weekends in de binnenstad. Voorlopig passeert hier alleen een belbus aan die locatie maar we bekijken met De Lijn of we er geen permanente halteplaats van kunnen maken”, besluit Beenders.

Dirk JACOBS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio