Ayatollah Khamenei dreigt met acties tegen oppositie

In Iran is grote beroering ontstaan nadat er op de staatstelevisie beelden waren te zien van demonstranten die tijdens een manifestatie portretten van ayatollah Khomeini, de stichter van de Iraanse republiek, verscheurden. De opperste geestelijke leider ayatollah Khamenei wijst met een beschuldigende vinger naar de oppositie.

jrosquin

De bewuste beelden dateren van vorige week. Daarop is te zien hoe demonstranten de portretten verscheuren en er vervolgens op beginnen springen. Een wet in Iran stelt echter dat het verboden is om Khomeini te beledigen.

Ayatollah Khamenei beschuldigt de oppositie ervan de demonstranten te steunen in hun acties. Hij wil dat de oppositie zich van de demonstranten distantieert, "anders overtreedt ook zij de wet".

"Geen fraude"

Oppositieleider Mir Hossein Mousavi is er van overtuigd dat de beelden getrukeerd zijn. Zijn aanhangers zouden immers nooit de nagedachtenis van Khomeini beledigen.

Gevreesd wordt wel dat de sfeer in Iran alleen maar meer gespannen zal worden. Afgelopen week vonden er al de zwaarste confrontaties in lange tijd plaats tussen betogers en ordehandhavers.

Sinds de herverkiezing van Mahmoud Ahmadinejad als president van Iran is het nooit rustig geweest. De oppositie spreekt van verkiezingsfraude, maar dat verwijt sprak Khamenei nog maar eens tegen.

Meer over Iran