Leer genieten van je vakantie

Vakantie is afkomstig van het Latijnse woord 'vacare' wat zoveel betekent als 'leeg maken'. Dat doen we nog veel te weinig. Vakantie betekent voor velen zelfs een stressvolle bezigheid, want je moet echt alles gezien en gedaan hebben tijdens die twee weken reizen. Maar geniet je ook wel echt?

mgeysmans

Slow Travel is het nieuwste hypewoord bij reizigers. Ze vertrekken op vakantie zonder reisgids en genieten twee weken lang van de rust en van het vakantieland in plaats van bezeten rond te lopen met een kaart en fototoestel. Wij zetten enkele tips op een rijtje om zelf ook aan slow travel te doen.

Minder

Beperk je vakantie tot een absoluut minimum. Zorg dat je een goed hotel of kampeerterrein hebt voor je vertrekt en hou het daar bij. Begin niet allerlei tripjes te plannen naar verre vrienden, bekende plaatsen en overvolle toeristische plekjes. Tijdens je vakantie mag je uiteraard al eens iets gaan bezoeken, maar prop je dagen niet vol met 'to do' lijstjes.

Wennen

Wennen aan je vakantie is iets wat bijna iedereen moet doen vanwege ons stressvolle leven. Neem best enkele dagen voor je vakantie al vrijaf zodat je de stress uit je systeem kan laten en met een gerust gemoed kan vertrekken. Vaak stapelen we onze stress zo op, dat we ziek worden tijdens onze vakantie. Ons immuunsysteem krijgt dan plots het idee dat het eindelijk eens wat rust kan nemen, waardoor die verkoudheid of migraine vrij spel krijgt. Als je enkele dagen voor je vakantie al een paar dagen vrijaf inplant, heb je tijd genoeg om van die ziekteverschijnselen verlost te raken.

Genieten

Geniet van je vakantie en laat zoveel mogelijk technologische snufjes thuis. Het is echt niet nodig om het thuisfront iedere 5 minuten te laten weten hoe het daar gaat of je reisverhaal te posten op een sociale netwerksite. Ga daarentegen mee in het dagelijkse leven van de plaatselijke bewoners en dompel je onder in de sfeer.

Afkicken

Bij het einde van een vakantie moeten we al te snel terug in het hectische werkleven verdwijnen. Bedenk je echter dat het beter is om een weekje vakantie te plannen zodat je nog enkele dagen thuis kan uitblazen en herinneringen kan ophalen als 2 weken vakantie te boeken en de dag na thuiskomst er meteen weer te moeten invliegen.

Niet te missen