Peeters blijft achter belangen-conflict tegen plan Milquet staan

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) blijft erbij dat Vlaanderen een belangenconflict zal indienen als federaal minister van Werk Joëlle Milquet (cdH) niet akkoord gaat met een compromis rond haar activeringsmaatregelen.

kscherpenberg

Het voorstel van Milquet houdt in dat bedrijven die een jongere (-26) of oudere (+50) werkloze aanwerven, die voldoet aan bepaalde voorwaarden inzake diploma en werkloosheidsduur, een premie van 1.000 euro per maand krijgen.

"Politiek probleem"

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) wil dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen jongeren met en jongeren zonder een diploma van het secundair onderwijs. Eerstgenoemden zouden wel snel aan een baan raken.

Als Milquet tegen komende woensdag niet akkoord gaat, dreigt Vlaanderen met een belangenconflict. De Waalse politica had het zaterdag over een politiek probleem.

Peeters en Leterme in actie?

Komt de Vlaamse regering dan onder druk te staan? "Het is Milquet die van een politiek probleem spreekt", aldus Peeters in De Zevende Dag. "Het is niet aan CD&V om dit conflict op te lossen, wel aan Milquet en minister Muyters. Ik wil desnoods wel een gesprek met Milquet en Leterme, maar wij gaan ervan uit dat men op federaal niveau maximaal rekening houdt met onze vragen."

Sven Gatz, fractieleider voor Open Vld in het Vlaams parlement, en kersvers voorzitter Alexander De Croo vragen dat Peeters en Leterme in actie komen, maar zij sluiten niet uit dat de liberalen het belangenconflict zullen steunen. Premier Yves Leterme weigert elke vorm van commentaar.

Meer over Joëlle Milquet