Koude winter dreigt voor 3.000 gezinnen door aardgasbudgetmeter

Zo'n 3.000 gezinnen dreigen deze winter in de problemen te komen door de budgetmeters voor aardgas. Die meters, die helpen om het energieverbruik beter te beheren en het kostenplaatje in balans te houden, werken met oplaadbare betaalkaarten. Wie die niet kan opladen wegens geldgebrek, kan niet langer over gas beschikken.

jlenaerts

Dat meldt De Morgen. Sinds 1 september van dit jaar heeft netbeheerder Eandis 3.000 budgetmeters voor aardgas geïnstalleerd. De meters werken, zoals de eerder ingevoerde budgetmeters voor elektriciteit, met een oplaadkaart. De Vlaamse organisaties tegen armoedebestrijding waren zeer blij toen de Vlaamse regering in juli dit jaar de invoering van de aardgasbudgetmeters aankondigde.

Rantsoen

De organisaties zien nu wel een groot probleem met de budgetmeters. "In tegenstelling tot de elektriciteitsbudgetmeters is bij de budgetmeters voor aardgas geen noodrantsoen mogelijk", legt Mieke Clymans van Samenlevingsopbouw uit. Dat noodrantsoen geeft de mensen een minimale aanvoer van energie wanneer mensen niet langer kunnen betalen. "Bij elektriciteit is een noodrantsoen van 10 ampère voorzien. Al is dat niet veel, het is net voldoende om de levensnoodzakelijke behoeftes te vervullen", aldus Clymans.

De VREG, Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) en Eandis begrijpen het probleem, maar kunnen er weinig aan doen. "Het is technisch niet mogelijk om een noodrantsoen in te bouwen voor aardgasbudgetmeters, vanwege de veiligheid. Je kan niet een beetje gas geven", luidt het.

Winter

De verenigingen tegen armoede vragen minster Van den Bossche om de inwerkingtreding van de aardgasbudgetmeters uit te stellen tot na de koude winter.