Geest en lichaam in balans

Stress kan je voeling met je lichaam al snel doen verwateren. Toch is het net essentieel om je geest en lichaam in balans te houden om de dagelijkse stress het hoofd te kunnen bieden. Wij geven enkele tips om jezelf terug te vinden.

mgeysmans

Niets zo goed als een weldoende massage. Spijtig genoeg kunnen we na een vermoeiende werkdag niet telkens stoppen bij een ervaren masseur. Je kan jezelf echter ook al van heel wat stress afhelpen door jezelf een massage te geven. De tijd dat je bezig bent met je lichaam te verzorgen en te masseren, zorgt er bovendien voor dat je genoeg tijd hebt om al je zorgen aan de kant te schuiven. Je voeten en hielen masseren na een voetbad is de beste methode om stress snel weg te werken. Heb je last van vermoeidheidshoofdpijn, maak dan langzaam cirkelbewegingen op je hoofd en werk naar je slapen toe. Druk daarna met je duimtoppen op de achterkant en onderkant van je schedel.

Heb je alle voeling met je lichaam verloren en kan je niet meer zeggen waar je stress het meest opstapelt in je lichaam? Dan ben je gebaat met een span&ontspan-oefening. Tijdens dergelijke oefening span je telkens een lichaamsdeel, je gezicht, je linkerarm, je rechterbeen,..., op gedurende enkele seconden en adem je vervolgens uit tijdens het loslaten. Je voelt de stress dan letterlijk wegebben.

Heb je soms het gevoel op je werk dat je hoofd gaat ontploffen? Zoek dan even een rustige plaats op, het wc is hierbij een ideale plek, sluit je ogen en visualiseer een rustgevende plek. Denk terug aan een prachtig strand dat je zag tijdens een verre reis of het kalmerende geluid van het slaan van de golven.

Om iedere dag met de juiste instelling te beginnen, eigen je je best een mantra toe. Kies voor een woord of geluid, nooit langer dan 2 lettergrepen, waar je een positief gevoel bij hebt. Dat kan een simpel geluid als 'mmmm' zijn maar ook 'liefde' of 'rust' kan. Trek iedere dag een paar minuten uit waarin je rustig dit mantra voor jezelf herhaalt. Zo stap je met een rustig gemoed de deur uit.

Niet te missen