Louis Michel wordt mogelijk voorzitter Algemene Vergadering VN

Louis Michel (MR) wordt maandag mogelijk verkozen tot voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN voor een jaar.

jlenaerts

Dit jaar is het aan een groep Westerse landen om vanaf september 2010 een jaar lang de voorzitter van de Algemene Vergadering te leveren. De Westerse groep komt maandag samen in New York om haar kandidaat te selecteren.

Er zijn twee kandidaten: Louis Michel, tot voor kort Europees Commisaris voor Ontwikkelingssamenwerking en nu Europarlementslid, en de relatief onbekende Zwitserse politicus Joseph Deiss, die van 1999 tot 2002 minister van Buitenlandse Zaken was.

De kans is groot dat Michel de job krijgt. Hij heeft meer internationale ervaring dan Deiss en geniet ook brede steun binnen de Westerse groep. Bovendien heeft het omstreden referendum over de bouw van nieuwe minaretten het internationaal prestige van Zwitserland wat schade aangericht.

Wallonië

Na Herman Van Rompuy en Karel De Gucht kan België voor een derde keer een prestigieuze internationale functie in de wacht slepen. De enige Belg die ooit voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN was Paul-Henri Spaak in 1946.

Ons land koos er bewust voor om een Franstalige als kandidaat voor te dragen. De Walen vinden al langer dat zij te weinig aan bod komen in het buitenlands beleid van België: alle topfuncties gingen naar Vlamingen en ook Steven Vanackere kreeg de post van minister van Buitenlandse Zaken. Alleen Charles Michel (MR) zit op Ontwikkelingssamenwerking.

Kosten

België zal wel een deel van de kosten van het voorzitterschap op zich moeten nemen. Die werden eerder geschat op 800.000 tot 1.3 miljoen euro, maar de regering hoopt op een maximum van 300.000 euro.

Het loon en de reis- en representatiekosten van de voorzitter worden betaald door de VN. Als Louis Michel verkozen wordt, zal België hem wel een appartement in New York moeten huren en hij krijgt ook maximum vijf Belgische medewerkers mee.

Meer over Louis Michel