"Ook zonder massavernietigingswapens was invasie Irak terecht"

De voormalige Britse premier Tony Blair zou Irak ook binnengevallen zijn als er geen bewijs van massavernietigingswapens was. Dat zei hij tijdens een interview met de Britse omroep BBC.

jlenaerts

"Ik zou nog altijd gedacht hebben dat het juist was om Saddam Hoessein te verdrijven. Hij was een bedreiging voor de hele regio omdat hij chemische wapens heeft gebruikt tegen zijn eigen bevolking", aldus Blair. De Brit gaf wel toe dat hij dan andere argumenten nodig had om de invasie te verantwoorden.

Onderzoek

Dat zei de ex-premier in een interview met de BBC, dat zondag wordt uitgezonden. Blair moet begin volgend jaar getuigen in het kader van een onderzoek naar de Britse deelname aan de oorlog in Irak.

De regering-Blair steunde in maart 2003 de Amerikaanse president George W. Bush om Irak binnen te vallen. Nochtans was er geen steun vanuit de VN en kwam er kritiek vanuit eigen land.

Blair en Bush verantwoordden de invasie met rapporten waaruit bleek dat Saddam over massavernietigingswapens beschikte. Die bleken echter vervalst te zijn en na de invasie werden er geen enkele massavernietigingswapens gevonden in Irak.

Meer over Irak