"Vlaanderen vangt maar 73 procent asielzoekers op"

De Vlaamse gemeenten vangen niet 88 procent, maar 73 procent van de asielzoekers op. In totaal zou het gaan om 611 dossiers, die volgens het spreidingsplan van 1999 werden verspreid.

jlenaerts

Dat liet premier Yves Leterme (CD&V) vrijdagavond tijdens het Canvasprogramma 'De Keien van de Wetstraat' weten. Eerder deze week protesteerde N-VA tegen de 88 procent asielzoekers die Vlaanderen moest opvangen.

Volgens Leterme gaat de regering ervoor zorgen dat de normale opvangcapaciteit nog meer wordt verruimd, zodat er niet opnieuw een beroep moet worden gedaan op financiële steun en om zo te vermijden dat er opnieuw moet worden gespreid.

"Als er ooit nog gespreid moet worden over heel het grondgebied, gaan we zorgen dat dat gebeurt op basis van criteria die niet leiden tot een verhouding die ik kom te schetsen", aldus de premier.

Regularisatie

Leterme ontkende ook dat hij daarmee bevoegd staatssecretaris Philippe Courard (PS) terugfluit: "Wat is uitgevoerd, is een uitvloeisel van de wet uit 1999. We gaan nu een nieuwe wettelijke bepaling aannemen en op basis daarvan een nieuwe methode van spreiding uitwerken die vermijdt dat we dit soort scheeftrekkingen maken." De premier vindt het ook jammer "dat men op een wat demagogische manier met dat menselijk leed omgaat".

De politicus bekende ook dat de regering een aantal pistes voorbereidt nadat de Raad van State de regularisatieprocedure vrijdag vernietigde.

Lees ook:

Meer over Philippe Courard