Vier keer meer Vlamingen gevaccineerd dan Walen

Er zijn vier keer meer Vlamingen gevaccineerd tegen de Mexicaanse griep dan Walen: 479.064 tegenover 118.083. Dat zegt CD&V-senator Wouter Beke op basis van cijfers van Volksgezondheid over de registratie van de Mexicaanse griep.

jlenaerts

In Vlaanderen staan al 479.064 mensen (8 procent) geregistreerd als gevaccineerd. In Wallonië zijn er dat 118.083 (3,4 procent) en in Brussel amper 13.505 (1,3 procent). “De registratie is belangrijk om een snelle opsporing mogelijk te maken”, zegt Beke.

Het grote verschil tussen de drie gewesten komt volgens Beke door de betere eerstelijnszorg in Vlaanderen. “Daardoor zijn er in Vlaanderen opvallend meer registraties, en dus ook vaccinaties.”

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) schrijft het grote verschil toe aan het feit dat heel wat Waalse huisartsen hun registratie eerst op papier maken en ze daarna pas in de databank invoeren. “Dit kan het verschil niet verklaren,” zegt Beke, “tenzij de minister ervan zou uitgaan dat Waalse dokters minder snel en minder digitaal zouden werken.”

JB/YL

Meer over Laurette Onkelinx