Lanaken “hartveiligste” gemeente van Vlaanderen

De gemeente plaatst volgende week aan de buitengevels van de ontmoetingscentra van de deelgemeenten, van het cultureel centrum en van de sporthal Sint-Servaas een zogenaamde defibrillator. In het totaal zullen er 10 hartoestellen hangen.

Een defibrillator is een toestel waarmee je elektrische schok kan geven aan iemand met een hartstilstand. Het toestel herstelt het hartritme, waardoor de overlevingskans van het slachtoffer met 70 procent vergroot.

Huisarts en schepen Felix Puts presenteerde het project: “Tot voor kort mochten alleen artsen het toestel gebruiken, maar de regelgeving is versoepeld en nu mogen ook leken het apparaat hanteren.” Dank zij de visuele en gesproken instructies die het toestel geeft, is de bediening van het apparaat vrij eenvoudig en kan iedereen het gebruiken, maar een EHBO-cursus is wel aangeraden. Je kan je daarvoor inschrijven in het gemeentehuis op 089/73.07.30.

“Het project in Lanaken is het grootste van heel Vlaanderen,” zegt schepen Puts. Het feit dat in de gemeenteraad maar liefst drie huisartsen zetelen, zal mogelijk wel niet vreemd zijn aan de omvang van het project.

De gemeente heeft hiervoor 30.000 euro geïnvesteerd.

SH


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio