Genks bier is niet van Genk

Op de schappen van de toeristische dienst Uit in Genk staan bierkruiken met daarop in het groot Genk. Maar zo Genks is dat bier niet. Het wordt gebrouwen in het Antwerps dorpje Meer bij brouwerij Sterkens. Hetzelfde bier wordt door een distributeur uit Herentals ook elders in Vlaanderen als streekbier verkocht.

Tien jaar geleden werd in Genk nog het Martinusbier als Genks bier aan de man gebracht. Dit werd gebrouwen bij Martens in Bocholt, maar wel speciaal voor Genk. Het Martinusbier is niet meer op de markt, maar sinds kort verkoopt de toeristische een nieuw bier: in stenen kruiken met daarop in het groot ‘Genk’. “Wij hebben het gehaald in ‘t Zoete Verlangen, een winkel met streekproducten in Boxbergheide”, zegt schepen van evenementen Luc Dullers. “Waar het is gebrouwen, weet ik niet.”

Sebastiaan

In Boxbergheide weet de uitbaatster wel waar het bier is gebrouwen: bij brouwerij Sterkens in het Antwerpse dorpje Meer. “Klopt”, zegt Tom Wuyts van brouwerij Sterkens. “Wij bezorgen dat bier aan distributeur Jos Stubbers uit Herentals. Bij ons heet dat bier Sint-Sebastiaan. Wat de distributeur er mee doet, weten we niet. We weten alleen dat hij het bier ook in stenen kruiken bottelt en verkoopt met een lokale naam er op.”

Dat bevestigt ook Jos Stubbers zelf. “We verkopen dat bier zelfs tot in de Verenigde Staten. We bottelen het in stenen kruiken, zetten er een gebouw van de streek op en verkopen het zo aan lokale handelaars. En dat is in Genk ook gebeurd.”

Chris NELIS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio