Personeelsverloop in bouwsector fors gestegen

Het personeelsverloop in de Limburgse bouwsector is in vijf jaar tijd met meer dan 60 procent gestegen. De forse stijging doet zich zowel bij arbeiders als bedienden voor, aldus dienstengroep Sofim.

Sofim baseert zijn vaststellingen op een staal van 4.000 werknemers in de Limburgse bouw. De dienstengroep vergeleek het personeelsverloop van vorig jaar met het verloop in 2003.De toch onthutsende resultaten zijn gisteren voorgesteld door Sofim en Bouwunie bij het trappen- en deurenbedrijf Kova in Sint-Truiden.

In 2003 zag het gemiddelde bouwbedrijf 16 procent van zijn medewerkers vertrekken, bij een gemiddelde personeelsaangroei van 3,2 procent in dat jaar. Vijf jaar later is het personeelsverloop opgelopen tot 26 procent per bouwonderneming. Ook vorig jaar groeide het totale personeelsbestand in de bouw nog met een half procent. De stijging van het aantal personeelswissels heeft dus niet met herstructureringen te maken.

Anciënniteit

De forse stijging doet zich voor bij arbeiders én bedienden. Volgens de berekeningen van Sofim heeft bijna de helft van de arbeiders een anciënniteit van 2 jaar of minder. Bij de bedienden is 41 procent twee jaar of minder in dienst bij dezelfde werkgever. Het verzuim door ziekte ligt bij de arbeiders met 11,88 procent ook erg hoog (globaal ligt dat cijfer over de sectoren heen op ongeveer 5 procent). Het langdurig ziekteverzuim (300 dagen of meer) haalt een forse 5,99 procent.

Sofim stelt ook vast dat de grootse hoop van de arbeiders (mediaan) een bruto uurloon van 13,75 euro verdient. Maaltijdcheques (16 procent) en netto forfaitaire kosten (6,5 procent) komen nauwelijks voor, bedrijfswagen, groeps- en hospitalisatieverzekering al helemaal niet. Bij de bedienden zijn de extra legale voordelen meer in zwang.

Sofim raadt de bouwkmo’s aan om meer inspanningen te leveren om medewerkers te houden, dan om telkens nieuwe te zoeken. Dat kan via een aangepast verzuim- en personeelsbeleid en analyse van de lonen op bedrijfsniveau.

Dominiek CLAES


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio