Aanloop naar Ethiopische verkiezingen nu al omstreden

Ethiopische oppositiepartijen klagen dat de regering in Addis Abeba alles in het werk stelt om hun deelname aan de verkiezingen van mei 2010 te bemoeilijken. Een nieuwe gedragscode voor de stembusgang zou deel uitmaken van die pogingen. De regering zegt dat ze enkel een herhaling wil vermijden van het geweld dat de verkiezingen van 2005 overschaduwde.

ssimons

"Vierentwintig van onze potentiële kandidaten worden op verschillende manieren lastiggevallen; sommige van hen zijn opgesloten", zegt professor Beyene Petros, de vicevoorzitter van de het Forum voor Democratische Dialoog in Ethiopië (FDDE), een coalitie van acht oppositiepartijen.

Eerder hadden andere oppositiepartijen het regerende EPRDF ervan beschuldigd al 450 van hun leden te hebben laten oppakken. De overheid zou ook politieke bijeenkomsten verbieden en zelfs politieke moorden laten plegen.

Rellen

De verkiezingen van mei 2005 werden gevolgd door rellen die aan bijna tweehonderd mensen het leven kostten. Aanleiding waren vermoedens dat het EPRDF de resultaten vervalst had.

De regering ontkent dat de ordediensten politieke tegenstanders oppakken of lastigvallen. Bereket Simon, het hoofd van de communicatiedienst van de regering, zegt dat er alleen mensen werden gearresteerd die verdacht worden van criminele feiten. "We kunnen ze toch niet vrijlaten omdat ze lid zijn van de oppositie?"

Het EPRDF zal de verkiezingen van 2010 naar alle verwachtingen makkelijk winnen. De regering zegt dat de oppositie over onregelmatigheden klaagt omdat ze beseft dat ze geen kans maakt.

PD

IPS

Meer over Ethiopië