WHO: "5 miljoen doden door roken per jaar"

Ieder jaar sterven er minstens vijf miljoen mensen als gevolg van roken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal dat aantal enkel toenemen als er niet dringend maatregelen worden getroffen.

jrosquin

Bijna iedereen kan rechtsreeks of onrechtstreeks sterven door roken. Volgens de WHO sterven er jaarlijks 600.000 mensen door alleen passief mee te roken.

De WHO probeert nu de verschillende landen aan te manen om hun wetgeving rond roken te verstrengen. Al in 2003 sloten 170 landen een verdrag waarin de staten verplicht worden om het gebruik van tabak binnen hun grenzen gevoelig te laten dalen.

Armoede

Maar dat beleid heeft volgens velen nog lang niet de verhoopte resultaten opgeleverd. Met maatregelen als het verhogen van de prijs van tabak of het verbieden van tabaksreclames wordt de wortel van het probleem niet aangepakt, meent de denktank Democracy Institute. Een van de grootste aanleidingen voor roken is armoede. In rijke landen neemt het rookgedrag dan ook af.

De WHO wijst er ook op dat roken met jaarlijks vijf miljoen doden, de grootste doodsoorzaak ter wereld is die valt te voorkomen. Als we niet oppassen zou dat aantal tegen 2030 wel eens gestegen kunnen zijn tot acht miljoen.