Bedrijfswagens worden groener

Het Belgische autopark wordt steeds groener. Dat komt omdat er meer dan 500.000 bedrijfswagens in ons land rondrijden. En die worden in een versneld tempo vervangen door auto's met een lagere uitstoot aan CO2. Niet uit milieu-overwegingen, wel omdat ze minder belast worden.

jvangeyte

Op 1 januari wijzigt er heel wat voor de autofiscaliteit. Ten eerste zullen bedrijven en particulieren hun brandstoffen niet meer voor 100% mogen aftrekken, maar nog slechts voor 75%.

Ten tweede worden vervuilende wagens zwaarder aangepakt. Sinds 1 april 2007 mag de aankoopprijs voor 60% à 90% worden afgeschreven, afhankelijk van de uitstoot van CO2. Vanaf Nieuwjaar worden die marges ruimer. Ze lopen dan van slechts 50% voor de meest vervuilende wagens tot 120% voor de minst vervuildende. Voor die hoogste aftrek komen voorlopig evenwel nog geen auto's in aanmerking omdat ze gereserveerd is voor elektrische, die nog niet rondrijden in ons land.

De bedrijven passen zich hier reeds aan. Waar vorig jaar de hoofdmoot nog werd uitgemaakt door diesels met een uitstoot van 145g tot 175g CO2 per km is dat nu verschoven naar lagere klassen. 40% van de ondernemingen heeft zijn wagenpolitiek al in deze richting bijgestuurd, nog eens evenveel zijn dat van plan, blijkt uit een overzicht van het socialedienstenkantoor SD Worx

Bestuurders

Maar niet alleen de bedrijven worden anders belast, het zelfde geldt voor de bestuurders van een bedrijfswagen. Tot en met dit jaar worden de privé-kilometers die ze doen met hun bedrijfswagen belast als voordeel in natura volgens het aantal fiscale pk's. Hoe groter de auto, hoe meer men moet betalen. Maar dat wijzigt vanaf Nieuwjaar. Dan wordt de belasting ook afhankelijk van de CO2-uitstoot. Hoe meer de auto uitstoot, hoe meer hij zal kosten aan de gebruiker en hoe minder nettoloon die zal overhouden. De CO2-uitstoot kan men terugvinden op de website van de FOD Volksgezondheid.

Wie zwaarder wordt belast, kan vooralsnog niet meer doen dan dit aanvaarden. Een werkgever is niet verplicht om hen nog tijdens de looptijd van zijn leasing een andere wagen te geven. Bedrijven kunnen ook hun leasingcontract niet zomaar stopzetten zonder schadevergoeding.

JVG