Eerste en laatste minuten sollicitatiegesprek zijn beslissend

De eerste en de laatste drie minuten van een sollicitatiegesprek bepalen of je de job krijgt. Dat blijkt uit een onderzoek van consultancybedrijf Personal Presentation.

jlenaerts

Julia Goodman van Personal Presentation bestudeerde 1.000 video-opnames van sollicitatiegesprekken. "Hoe je binnenkomt en later buitengaat, kan je toekomst beslissen", was haar conclusie.

"Eenvoudige zaken als het maken van goed oogcontact en een vaste handdruk zijn belangrijk. Maar zelfvertrouwen is het allerbelangrijkste. Wie dat faket, begaat een grote fout. Rekruteerders merken het al snel als een sollicitant niet oprecht is. Maar wie goed voorbereid is, hoeft niets te vrezen. Die houdt ook zijn zenuwen beter onder controle", aldus Goodman.

Lichaamstaal

De eerste indruk die we maken, houdt slechts 7 procent verband met wat we zeggen. Lichaamstaal en hoe je anderen doet voelen, zijn veel belangrijker. Wie zich goed voelt, zal dat ook uitstralen.

De grootste valkuil van het sollicitatiegesprek zijn de allerlaatste minuten. Sollicitanten denken dan vaak dat het zwaarste achter de rug is en zijn niet langer geconcentreerd. Nochtans zijn het net de laatste minuten van het gesprek die de doorslag geven.