Volkswagen koopt 20% aandelen van Suzuki

De Duitse automobielgroep Volkswagen gaat een belang van 20% nemen in het Japanse Suzuki. Beide bedrijven gaan nu hun kans wagen op de Indiase markt waar vooral auto- en motorproducent Suzuki het erg goed doet.

jlenaerts

Volkswagen heeft maar liefst 1,7 miljard euro over voor de instap in Suzuki. Het Japanse bedrijf zal mogelijk ook een belang in VW nemen. De Duitse autoproducent nam onlangs al bijna de helft van Porsche over en heeft nu voor het eerst een Japanse partner.

India

Volkswagen en dochterbedrijf Audi scoren goed in het Verre Oosten, vooral in China. Door de samenwerking met Suzuki wil de automobielgroep vooral kleine wagens ontwikkelen. Suzuki kan dan weer profiteren van de Duitse technologie.

Beide bedrijven gaan zich nu vooral op de Indiase automarkt richten. Suzuki heeft daar via het filiaal Maruti al een marktaandeel van 50%. De automarkt in India heeft een enorm groeipotentieel.

Weefgetouwen

Suzuki produceerde oorspronkelijk weefgetouwen, maar legde zich daarna toe op de motorsector. Na de Tweede Wereldoorlog begon het bedrijf met de productie van auto's. Op dit ogenblik is het Japans bedrijf de negende autoproducent ter wereld en telt het 45.000 werknemers over verschillende vestigingen in Japan, India, Pakistan en Hongarije.