Ethias ontsnapt niet aan snoeimes van Europa

Verzekeraar Ethias ontsnapt niet aan een drastische afslanking. Europa eist immers dat het bedrijf offers brengt voor de staatssteun die het kreeg om de financiële crisis door te komen.

jvangeyte

Banken en verzekeraars die tijdens de wereldwijde finaniële crisis hulp hebben gekregen van de overheid mogen hiervan nu geen voordeel halen om te concurreren met bedrijven die de moeilijke tijd op eigen kracht overleefden. En dus eist Europa offers.

De voorbije maanden kregen al tal van instellingen een afslankingsplan opgelegd. Zo moet ING zijn bank- en verzekeringsactiviteiten splitsen. KBC moet onder meer Fidea, Centea en de Antwerpse Diamantbank verkopen. En voor Dexia wordt nog gesleuteld aan een plan. Het moet tegen februari rond zijn.

Ook Ethias ontsnapt niet aan een ingreep. De verzekeraar kreeg 1,5 miljard euro overheidsgeld.

Volgens De Standaard moet Ethias 40% slanker worden. De maatschappij zou vooral moeten snoeien in zijn historische kernactiviteit: het verzekeren van openbare besturen. Verder zouden ook enkele dochterbedrijven moeten worden verkocht. En ten slotte zou Ethias een tijdlang niet meer mogen uitpakken met de beste tarieven van de markt.

Ethias hoopt nog een en ander te kunnen bijstellen. De verzekeraar laat verstaan dat hij nog maar recentelijk een herstructurering doorvoerde.

JVG