Uitgelekte ontwerptekst klimaattop beschermt rijke landen

Commotie op de top van Kopenhagen. Met een uitgelekt, geheim werkdocument dat streeft naar meer macht voor de rijke landen inzake de opwarming van de aarde, heeft het Deens voorzitterschap zich de woede van de ontwikkelingslanden op de hals gehaald.

jrosquin

De onrust op de tweede dag van de klimaattop in Kopenhagen ontstond nadat de Britse krant The Guardian op zijn website een geheim werkdocument publiceerde. Deze ‘Deense tekst’, zoals de geheime overeenkomst wordt genoemd, zou zijn opgesteld door een onbekende groep individuen. Maar volgens The Guardian zitten landen als Denemarken, de VS en het Verenigd Koninkrijk er achter.

In de omstreden werktekst worden onder meer belangrijke uitgangspunten uit het akkoord van Kyoto met de voeten getreden en er staat in te lezen dat de rijke landen de armere landen enkel financieel willen helpen indien zij eerst zelf grote inspanningen leveren. Het document pleit er ook voor om de rol van de VN bij toekomstige onderhandelingen sterk te minimaliseren, en om de financiering van het klimaatbeheer voortaan toe te vertrouwen aan de Wereldbank.

Provocatief

Hoewel niet duidelijk is wat het precieze belang van deze tekst is, zorgde het uitlekken ervan gisteren voor woedende reacties bij de ontwikkelingslanden. Volgens hen is het meest controversiële element van het ontwerp dat de ontwikkelingslanden een deadline voor het reduceren van broeikasgassen wordt opgelegd, terwijl de rijke landen nog steeds tweemaal zoveel zouden mogen blijven uitstoten.

Meer over Kopenhagen