“Ik ben te excentriek”

Gisterenavond zag u Katrien Hertogs, uit Bree, als eerste van de twaalf kandidaten afvallen in ‘De Designers’. “Toen we daar met zes stonden, de drie besten en de drie slechtsten, voelde ik het al aankomen”, zegt ze. “Ik dacht: tja, ik ga het zitten hebben. Ik ben nogal excentriek. Vandaar, vermoed ik.”

Ze gingen er fors tegenaan, ‘De Designers’. Ze kwamen samen in de kringloopwinkel van Vilvoorde en moesten meteen tussen een hoop onverkoopbare en onbruikbare kleding op zoek naar spullen waarmee ze toch iets leuks konden maken. Omdat er geen naaimachines beschikbaar waren, moest het allemaal met de hand. Sommigen werkten het nachtje door, want ‘s anderendaags besliste de jury al wie als eerste naar huis vloog.

Katrien Hertogs dus. Ze is 24, woont in Bree en volgde de opleiding modeontwerpster in avondonderwijs. Nu wil ze haar diploma bedrijfsbeheer behalen om met een eigen bedrijfje te beginnen. Een label heeft ze al: ‘KHAGE’, zeg keedzj.

Street

“Ik heb twee dagen en één nacht meegedaan”, zegt ze. “Jammer dat het zo vlug gedaan was. Ik denk dat iedereen in zo’n wedstrijd hetzelfde denkt: afvallen is niet erg, als het maar niet als eerste is. Nu ja, iémand moet de eerste zijn.”

“Ik ben met spijt vertrokken, maar ik was ook blij dat ik terug thuis was. Ik was namelijk ziek in Vilvoorde aangekomen. Tegen het tempo waarmee ze vertrokken, had ik het onmogelijk lang kunnen uithouden. Thuis kon ik een week uitzieken.”

“Dat ik ziek was, mag geen gemakkelijk excuus zijn. Ik ben vooral een street-ontwerpster: jong, sportief, heel veel kleuren. Ik was anders dan de anderen, die eerder klassiek gericht zijn.”

“Ik wíst dat. Toen we de opdracht kregen, heb ik geaarzeld. Street, paste dat wel? Nu ja, ik was met street door de selecties geraakt, dus dacht ik: ik doe mijn ding. Ik was eigenlijk redelijk tevreden over mijn ontwerp, maar de jury oordeelde er anders over. Niks aan te doen, het is zoals het is.”

Ervaring

Hoewel ze er maar twee dagen bij was, houdt Katrien Hertogs een goeie herinnering over aan ‘De Designers’: “Het was een hele ervaring. Je weet min of meer hoe televisie wordt gemaakt, met dikwijls opnieuw beginnen en zo, maar toch is het heel anders als je daar tussen staat. Het was ook veel zwaarder dan ik had gedacht. Verleden jaar had ik gelezen dat de mode, het ontwerpen en de wedstrijd eigenlijk ondergeschikt waren aan het maken van een tv-programma. Daar is iets van, ja.”

“Belangrijk is dat ik een aantal mensen heb leren kennen, andere ontwerpers, die ik kan contacteren, mocht dat nodig zijn. Iedereen is anders, iedereen heeft zijn stijl en zijn manier van werken. Alleen al met naar de anderen te kijken, leer je.”

Jaak VANDYCK

‘Leemans door Leemans’, BCB, Zandstraat 20, 1000 Brussel, van 8 december 2009 tot 28 februari 2010. www.

stripmuseum.be


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio