OCMW wil gebruik medicatie beperken

Het OCMW van Genk voert voor de rusthuizen gestaag het formularium voor medicijnen in. Dat is een geneesmiddelenvoorkeurlijst die ertoe moet leiden dat bewoners niet te veel onnodige en te dure medicijnen krijgen.

De maatregel komt er mede op vraag van de OCMW-raadsleden van Pro Genk. “Het is de bedoeling dat we met de huisartsen afspraken maken over medische voorschriften”, zegt Guido Vandebrouck (CD&V/N-VA), voorzitter van het OCMW van Genk. “Wij geven de voorkeur aan het voorschrijven van generische middelen. Bovendien willen we vermijden dat te veel onnodige geneesmiddelen worden toegediend. Er zijn patiënten die tien en meer pillen nemen. Als die eens goed bestudeerd worden, kan dikwijls de helft geschrapt.”

Het formularium zal in de huidige rusthuizen vorm krijgen. Guido Vandebrouck: “Bedoeling is dat alles op punt staat als het nieuwe rusthuis binnen twee jaar de deuren opent. Dan zal er ook geen papieren formularium meer zijn maar wordt alles elektronisch verwerkt. Daardoor krijgen we ook veel sneller en veel duidelijker een overzicht van het medicatiegebruik van de bewoners. Ik benadruk wel dat we de artsen niet kunnen verplichten om voor te schrijven zoals we dat graag zouden willen. We rekenen dus op de goede wil van de huisartsen om hieraan mee te werken.”

CN


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio