Poolse specialisten restaureren graven

Gemaskerde mannen in witte pakken die voor dag en dauw onder spots met fel wit licht in de weer zijn op het ‘Pools kerkhof’ in Lommel. Dit opmerkelijk zicht deed gisteren in de vroege ochtend heel wat autobestuurders op de Luikersteenweg vreemd opkijken. Het betreft een team van restaurateurs uit de Poolse hoofdstad Warschau.

Nog twee weken zullen ze in de weer zijn om de 250-tal kruisbeelden op de Poolse militaire begraafplaats secuur te reinigen en te herstelling waar nodig. “We zijn hier met een ploeg van 6 mensen die gespecialiseerd zijn in het restaureren van sculpturen in steen”, vertelt coördinator Pawet Jedrzejczyk (42). “Tot en met Kerstmis zal dit in beslag nemen en al die tijd logeren we nog hier in Lommel. Naast het schoonmaken van de in totaal 257 kruisjes, voorzien we ze ook stuk voor stuk van nieuwe naamplaatjes. Sommigen waren helemaal afgesleten en onleesbaar.” Het is de eerste fase in een grote onderhoudsbeurt van de begraafplaats.

“Volgend jaar komen we terug voor herstellingswerken aan het centrale bezinningsgebouw. Ondermeer het dak moet worden hersteld maar ook de voorgevel met stenen afbeeldingen”, besluit Jedrzejczyk. De stad Lommel is niet rechtstreeks betrokken bij deze werken. “Het is een militaire begraafplaats en valt dus eerder onder het ministerie van landsverdediging. En in dit geval zal ook de Poolse ambassade vragende partij geweest zijn”, vertelt Lommels schepen voor begraafplaatsen Rina Ven. “In Brussel zijn hierover een poos geleden afspraken gemaakt.”

GVB


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio